Другий міжнародний фестиваль «Полтавська галушка» 8-9 червня 2019

01.06.2019

8-9 червня 2019 року в місті Полтава на території Іванової Гори (Біла Альтанка, Свято-Успенський Собор) відбудеться міжнародний фестиваль «Полтавська галушка» - свято, яке об’єднує гастрономічні смаки полтавців і власників прізвища Галушка.

8 червня – початок о 12.00 год, 9 червня - 11.00-16.00 год, вул. Соборний Майдан, 1.

Справжнім брендом Полтавщини є автентична страва «полтавська галушка», яка є гастрономічним символом міста і характерною ознакою національної кухні.

Метою фестивалю є популяризація гастрономічного туризму Полтавщини через унікальну автентичну кухню у поєднанні з історією, культурою та традиціями краю.

Слоганом свята є «Галушки усіх країв єднаймося», оскільки участь у фестивалі підтвердили Галушки з різних куточків світу: Фінляндії, Канади, Німеччини, Болгарії, Білорусії, Італії, Казахстану та інших країн.

Програмою свята передбачено не лише смакування та частування брендовою стравою Полтавщини, а і єднання в одному місці і в один час гостей свята, які носять прізвище Галушка, на яких чекає оригінальне віншування і частування.

Вже традиційно відбудеться присяга на вірність галушці та вручення вірчих грамот всім гостям з прізвищем Галушка. Крім того, магічна сила Іванової гори допоможе реалізувати задум організаторів у створенні найбільшого хору Галушкарів і виконати разом пісню «Ой галушечки, галушки».

Команда фестивалю обіцяє насичену концертну програму і галаконцерт фестивалю народного танцю.

На гостину до Полтавської галушки прибудуть родичі ближні і дальні: грузинський хінкалі, узбецькі манти, китайські цзяоцзи.

Родзинкою свята стане реконструкція «Галушчиного весілля», в якому шлюб братиме молода закохана пара з прізвищем Галушко. Дійство відбуватиметься на території Музею-Садиби Івана Котляревського, де, як і в славнозвісній Енеїді, плануються пригощання всякими наїдками, але головною стравою є «галушка весільна». Організатори не розкривають всіх секретів, але відомо, що весільний паровоз утне запального танцю з гостями фестивалю, боярами, дружками і світилками.

Сам Іван Котляревський, перший класик, фундатор нової української літератури, який використав у своїх творах живу українську мову, благословить на добре свято всіх гостей, які цього дня з’їдуться на Іванову гору.

Цьогоріч фестиваль поповнився ще однією цікавою локацією - театром під відкритим небом.

Полтавці, полтавки та гості свята зможуть не лише придбати брендову страву, а й взяти участь у майстер-класі від знаного в місті Степана Галушки (Комора - перша галушкова мануфактура).

На території Іванової гори будуть задіяні різні локації:

● продаж галушок від рестораторів міста;

● частування від крафтових виробників;

● концертна програма з конкурсами та розвагами на головній сцені;

● дійство на території Музею-садиби І. П. Котляревського;

● долина майстрів;

● чайна церемонія від китайських родичів Галушки;

● галушкові родичання – «Геанцвалє і хінкалі»;

● частування таємничою стравою з Велетенського казана;

● у «Долині бешкетників» пропонують прадавні розваги маленьких українців (від кози-дерези до  подоляночки).

Ініціатором проведення фестивалю є Заслужений працівник культури України Семеняга Лариса Борисівна (в дівоцтві Галушка), яка об’єднала навколо себе команду полтавок, які мають енергію до якісних змін у культурному та туристичному середовищі міста.

Минулоріч фестиваль показав, що Полтава потребувала заходу такого рівня і масштабу, оскільки фестиваль - це потужний драйвер розвитку туристичної індустрії, в якій залучені багато гравців, це і готельно-ресторанний бізнес, перевізники, майстри сувенірної продукції, прокату та інші.

Проектна команда фестивалю - громадська організація «Синергія активних громадян» - об’єднують  творчу енергію задля розвитку міста Полтава та закликають громаду долучатись до магії творення фестивалю, аби Полтава зайняла гідне місце на туристичній мапі України.

Координатори фестивалю:

залучення спонсорів та загальна координація: Лариса Семеняга, info_visnik@ukrpost.ua

зв’язки з громадськістю та ЗМІ: Яніна Барибіна, barybinaya@ukr.net

з питань залучення рестораторів: Юліанна Линник, julianalynnyk@gmail.com

Наш менеджер проконсультує
ava
Менеджер

Вгору